Önkéntes nyugdíjpénztár utáni adózás, adójóváírás és adókedvezmény

Adózás mértéke: Ha a jövedelem után a magánszemélynek kell megfizetnie a TB járulékot vagy az ehót, akkor az adóköteles tőke 78%-át kell venni (ez lesz az adóalap) és ezután kell megfizetni mind az SZJA-t (16%), mind az egészségügyi hozzájárulást (27%). Az önkéntes nyugdíjpénztári kifizetés után kötelezően fizetendő 27%-os egészségügyi hozzájárulást az év végi adóbevallással egyidejűleg kell megállapítani, bevallani, és a bevallás benyújtásának határidejéig megfizetnie a pénztártagnak. 

Önkéntes nyugdíjpénztár utáni adókedvezmény? Tanácsadás ITT!

Önkéntes nyugdíjpénztár utáni adózás, adójóváírás és adókedvezményA 2013-as évben is az előző évekhez hasonlóan érvényesíthető az egyéni tagdíjként befizetett összegek (valamint a támogatói adomány összege után) a 20%-os mértékű adójóváírás, amit a személyi jövedelemadóról szóló törvény 44/a. §-a szabályoz. Az egyéni befizetések után vehető igénybe adókedvezmény - a befizetett összeg 20%-a, a 2014. adóévtől évi maximum 150.000 Ft.

A visszaigényelhető adót az adóhatóság, Ön által az adóbevallásában megjelölt önkéntes pénztárba utalja, a pénztár pedig 100%-ban jóváírja egyéni számláján. Ez azt jelenti, hogy a visszautalt adókedvezmény – költséglevonás nélkül az Ön pénztári megtakarítását fogja gyarapítani.

Az önkéntes nyugdíjpénztár fő feladata a nyugdíjcélú megtakarítás előteremtése, s ezt a jogalkotó adóeszközökkel is támogatja. Adókedvezménnyel támogatott, kedvező hozamot ígérő, alacsony költségű befektetési/megtakarítási forma is. A tagdíjfizetést a munkáltató átvállalhatja. A tagdíj átvállalásával a munkáltató segítheti dolgozóit az öngondoskodásban. Ez az önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulás a cafeteria rendszerekbe.

 

 

 
Utolsó frissités ( 2014. szeptember 25. csütörtök 12:56 )
 


Király Anita


INGYENES!

- tanácsadás

- ügyintézés


Regisztráljon
ITT!

Magánnyugdíjpénztár?

Nyugdíjbiztosítás?

Önkéntes nyugdíjpénztár?

Tanácsra van szüksége?

Gondoskodna öregkoráról?

Pályakezdőként érdeklődik?

MNB: 209062916915


Hírdetési lehetőség!


Az oldal szakmai hirdetőknek ad lehetőséget hogy célzott és azonnali formában juttassanak el információkat azoknak akiket érdekel hogy mi lesz a nyugdíjukkal. Bővebb információkért érdeklődjön a kapcsolat menüponton keresztül.

Nyugdíjpénztárakkal foglalkozó honlapunk 2009-ben indult és folyamatosan új cikkekkel bővül. A régebben írt cikkeket nem áll módunkban rendszeresen frissíteni, ezért az abban szereplő nyugdíjpénztári adatok nem feltétlenül érvényesek folyamatosan a jövőre nézve, ezért cégünk a régebbi adatok aktualitásáért semmilyen felelősséget nem vállal.