Önkéntes nyugdíjpénztár SZJA adózási szabályok és kedvezmény

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény. 2012-től hatályos változásai az önkéntes kölcsönös biztosító pénztári munkáltatói tagdíj hozzájárulás vonatkozásában tartalmaznak változásokat az ún. cafeteria szabályozás korlátozó előírásai kapcsán. A változás lényegi vonása: Az önkéntes pénztári munkáltatói tagdíj hozzájárulás kedvezményesen adózó egyedi korlátja nem változott viszont az éves 500 ezer forintos keretbe beszámítandó.

SZJA adózási szabályok és nyugdíj tanácsadás ITT!

Önkéntes nyugdíjpénztár SZJA adózási szabályok és kedvezmény Az 500 ezres összevont és az egyedi korlátok felett is adhatók juttatások, azonban ezek közterhe már magasabb. A munkáltatói oldalról kedvezményesen adózó béren kívüli juttatásokra vonatkozóan összevontan éves 500 ezer forintos plafon került bevezetése, amely éven belül keletkező vagy megszűnő munkaviszonyok esetén időarányosan értendő.Nem történ változás a tagi befizetések adó-visszatérítési kedvezményt illetően, valamint az önkéntes pénztári adóköteles kifizetéseknél sem történt változás.

Tagi befizetések kedvezményének szabályai a következők.Az önkéntes pénztári egyéni számlán jóváírandó adókedvezmény visszatértés jár az egyéni tagdíjbefizetés alapján, ez az összevont adóalap adójának adókedvezmény levonása után fennmaradó részéig. A kedvezményről a pénztár által kiadott igazolás alapján a tárgyévről szóló SZJA bevallásban tudunk rendelkezni.

A kedvezmény mértéke 20 %, 2014-től ez maximális összegre változott ami évi 150 ezer forint. A kedvezmény független a tag életkorától és a pénztári típustól is.Az adóévben a magánszemély tag a saját maga által befizetett összeg, valamint a tag számláján jóváírt egyéb jövedelemként adóköteles összeg után jár a visszatérítés.

 

 

Utolsó frissités ( 2014. szeptember 25. csütörtök 13:20 )
 


Király Anita


INGYENES!

- tanácsadás

- ügyintézés


Regisztráljon
ITT!

Magánnyugdíjpénztár?

Nyugdíjbiztosítás?

Önkéntes nyugdíjpénztár?

Tanácsra van szüksége?

Gondoskodna öregkoráról?

Pályakezdőként érdeklődik?

MNB: 209062916915


Hírdetési lehetőség!


Az oldal szakmai hirdetőknek ad lehetőséget hogy célzott és azonnali formában juttassanak el információkat azoknak akiket érdekel hogy mi lesz a nyugdíjukkal. Bővebb információkért érdeklődjön a kapcsolat menüponton keresztül.

Nyugdíjpénztárakkal foglalkozó honlapunk 2009-ben indult és folyamatosan új cikkekkel bővül. A régebben írt cikkeket nem áll módunkban rendszeresen frissíteni, ezért az abban szereplő nyugdíjpénztári adatok nem feltétlenül érvényesek folyamatosan a jövőre nézve, ezért cégünk a régebbi adatok aktualitásáért semmilyen felelősséget nem vállal.