Önkéntes nyugdíjpénztár, NYESZ vagy nyugdíjbiztosítás?

Az önkéntes nyugdíjpénztárnál az éves befizetésünkből vonnak le működési költségekre pénzt.Ennek mértéke pénztáranként változó és gyakran sávos az elvonás, vagyis minél többet fizetünk be, annál kevesebbet vonnak el tőlünk. A jellemző érték az éves befizetés 3-5%-a. Ne keverjük össze az éves befizetést a már bennlévő pénzel.

Személyre szabott nyugdíj tanácsadás ITT!

Nem a bennlévő pénz 3-5%-a az éves költség, csak az adott év befizetéseiből elvont pár százalék. A NYESZ számlánál a portfóliónkat mi állítjuk össze, ezért az összes költségünk a NYESZ számla éves díja, valamint a választott termékek (bármilyen Európai Gazdasági Térségben kibocsátott és tőzsdére bevezetett értékpapírból, vagy befektetési alapból válogathatunk) kereskedési költsége, valamint éves alapkezelői költsége.

A NYESZ éves költsége a törvényi előírás miatt minimum évi 2.000 Ft, pluszt általában fizetnünk kell az ott tartott értékpapír-állomány után is évi 0,1-0,2%-ot. nyugdíjbiztosítások költségeit legegyszerűbben a Teljes Költség Mutatóból (TKM) tudjuk megállapítani. A TKM mutató egy százalékos összegben sűríti össze, hogy évente hány százalékot bukunk a költségek miatt.

Ha a TKM mutató 5% és egyébként hozott volna 7%-ot a befektetésünk, akkor csak 2% hozam marad meg nekünk, a többit elviszi a költség. Ha 10%-ot buktunk, akkor a költségek miatt 15%-kal lesz kevesebb a pénzünk. Az önkéntes pénztárnál csak csomagot választhatunk (az óvatostól a dinamikusig).

Utolsó frissités ( 2014. szeptember 25. csütörtök 13:24 )
 


Király Anita


INGYENES!

- tanácsadás

- ügyintézés


Regisztráljon
ITT!

Magánnyugdíjpénztár?

Nyugdíjbiztosítás?

Önkéntes nyugdíjpénztár?

Tanácsra van szüksége?

Gondoskodna öregkoráról?

Pályakezdőként érdeklődik?

MNB: 209062916915


Hírdetési lehetőség!


Az oldal szakmai hirdetőknek ad lehetőséget hogy célzott és azonnali formában juttassanak el információkat azoknak akiket érdekel hogy mi lesz a nyugdíjukkal. Bővebb információkért érdeklődjön a kapcsolat menüponton keresztül.

Nyugdíjpénztárakkal foglalkozó honlapunk 2009-ben indult és folyamatosan új cikkekkel bővül. A régebben írt cikkeket nem áll módunkban rendszeresen frissíteni, ezért az abban szereplő nyugdíjpénztári adatok nem feltétlenül érvényesek folyamatosan a jövőre nézve, ezért cégünk a régebbi adatok aktualitásáért semmilyen felelősséget nem vállal.